V tomto článku se dozvíš, jak předcházet HIV, kde se můžeš v Česku nebo na Slovensku bezplatně a anonymně otestovat na sexuálně přenosné nemoci, jak testování probíhá, co je to PrEP a jak jej získat. Na téma HIV jsme si povídali s Tomášem Chlapečkem z České společnosti AIDS pomoc a Ondra z týmu Duh zašel do Bratislavy na test.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

HIV je virus lidské imunitní nedostatečnosti. Napadá imunitní systém a snižuje obranyschopnost organismu vůči onemocněním. Tento proces může trvat několik let a vyústit v nemoc AIDS. První příznaky HIV se mohou (ale i nemusí) objevit až za 2-3 týdny a připomínají chřipku: únava, zvýšená teplota, horečka, bolest v krku. Mnoho lidí však příznaky nepociťuje.

Rozhovor s Tomášem Chlapečkem z České společnosti AIDS pomoc

Tomáš Chlapečka

Pracuje v Praze pro Českou společnost AIDS pomoc, která vykonává osvětovou a poradenskou činnost v oblasti sexuálně přenosných onemocnění.


Jaká je momentálně situace s HIV na Slovensku?

Za posledních 10 let stoupá počet případů. Podle mě je to způsobeno tím, že HIV je již vyškrtnuto ze seznamu smrtelných chorob, existuje léčba, která umí HIV léčit, ale ne vyléčit. Tím pádem jsou lidé méně opatrní, méně se bojí.

Prevence HIV – co bychom (ne)měli dělat?

Nejúčinnější způsob, jak HIV nebo jinou sexuálně přenosnou nemoc nedostat, je držet celibát. No je tu i jiná, příjemnější alternativa – žít v monogamním partnerském vztahu, být partnerovi sexuálně věrný. Pokud má někdo potřebu sexuálních partnerů střídat nebo experimentovat s více najednou, nejúčinnější je bariérová ochrana, neboli kondom. Může se však stát, že kondom praskne, což je nejčastěji způsobeno tím, že je to nesprávný typ (příliš tenký). Třeba si však uvědomit, že kondom nestačí používat jen při análním sexu. Riziko přenosu HIV je při orálním sexu sice nižší, ale můžete „chytit“ kapavku nebo syfilis.

PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis – preexpoziční profylaxe): jsou to antivirotika, která nás chrání před nákazou HIV virem.

PrEP nás chrání před HIV, ale před ostatními sexuálně přenosnými chorobami už ne. Na Slovensku je bohužel dost drahý – cena se pohybuje kolem 100 až 200 eur měsíčně a lékaři ho častokrát odmítají předepisovat. V Česku stojí PrEP kolem 500 – 1000 korun měsíčně (20 až 40 eur). Žadatelé mnohokrát žádají PrEP v Česku a následně jim ho zasílají poštou na Slovensko.

Další informace o PrEP najdeš na www.chciprep.czwww.prepinfo.sk.

Na co bychom si měli ještě dát pozor?

HIV může dostat i intravenózní uživatel drog, tzn. při aplikování drogy do žíly. Ohroženi jsou i žloutenkou typu C. Ta je rozšířena více v Asii. Kombinace sexu a drog („chemsex“) může být velmi nebezpečná.

Při análním sexu je ve větším riziku tzn. „bottom“ – pasivní příjemce sexu, jelikož se při styku mohou tvořit drobné ranky, přes které virus proniká do těla.

Proč je důležité testovat se?

Když jsem si vědom toho, že mám rizikové chování, je důležité chodit pravidelně na testy. Pokud se tyto nemoci dlouho neléčí, může nám to způsobit velké komplikace – hepatitida C: selhání jater a smrt, syfilis: syfilitická meningitida, tedy zánět mozkových blan, oslepnutí až ohluchnutí, u HIV může jít až o smrt. Při HIV krevní test spolehlivě funguje až tři měsíce po rizikové situaci. Krevní testy bývají nejpřesnější.

Při rychlotestu na HIV z kapilární krve z bříška prstu se výsledek dozvíš za 10 až 15 minut. My používáme velmi kvalitní rychlotesty, jejich spolehlivost je více než 98,5%.

Kde se mohu nechat otestovat?

Kompletní seznam testovacích míst v Česku najdeš zde a na Slovensku zde. Anonymní a bezplatné testování nabízí například Dům světla Slovensko v Bratislavě. Výsledek dostaneš už za pár minut.

Zdravotní středisko Babuškova 2 v Bratislavě, kde jsem byl na testu.

Co by měl udělat člověk poté, co zjistí, že je HIV pozitivní?

Za mě jako terapeuta by měl mít na blízku člověka, se kterým to prodýchá. Neodkladně je třeba najít psychickou podporu, nejlépe ve formě terapeuta vyškoleného pro práci s HIV+ lidmi. Bohužel taková služba, na rozdíl od České republiky, na Slovensku chybí.

K dispozici je i nonstop bezplatná linka HIV/AIDS podpory na čísle800 800 980 nebo 0800 666 777 na Slovensku.

Je důležité, že nejste povinen to nikomu kromě lékaře a zubaře sdělovat. Dokonce ani partnerovi, i když z etického hlediska je lepší svěřit se s tím. Určitě o tom neinformovat zaměstnavatele.

Je třeba začít co nejdříve léčit HIV. V Praze a Košicích je HIV centrum, kde proběhne vyšetření a nasadí se vhodná léčba.

Vyzkoušeli jsme testování na HIV, syfilis a žloutenku typu C

Teorie je za námi, pojďme tedy na test. Ještě před tím, než jsem vyrazil do Bratislavy, vyplnil jsem si na hiv-pomoc.cz dotazník, který mi vygeneroval kód, a nastavil jsem si PIN pro úpravu dotazníku. Dotazník je třeba vyplňovat pozorně a pravdivě, je anonymní. Ptá se i pár méně příjemných otázek, ale všechny mají své opodstatnění. Na základě odpovědí se určí, jaký test budeš potřebovat a zda vůbec.

Předtestový dotazník

S kódem uvedeným v dolní části dotazníku jsem vyrazil do Bratislavy do zdravotního centra na Babuškové 2. Vešel jsem do čekárny a za pár minut mě zavolali do ambulance.

Čekárna

Pracovníkovi Checkpointu jsem nadiktoval svůj kód dotazníku. Nikdo ode mě nechtěl průkaz pojištěnce, občanský průkaz či žádanku od lékaře. Kdybychom neplánovali rozhovor a fotoreportáž, nikdo by nevěděl, kdo jsem a odkud jsem přišel. S pracovníkem jsme si prošli dotazník a opravili nějaké nepřesnosti. Následně mě usadili do křesla a maličkou jednorázovou jehlou mě lehce píchli do prstu. Zdravotník nabral trochu krve a nakapal ji do připravených testů.

Počkali jsme asi 15 minut a rychlotesty ukázaly výsledky. Naštěstí, všechny byly negativní :).

Negativní testy

Musím přiznat, že jsem se testování trochu obával, ale byl jsem mile překvapen, jak rychle a bezbolestně to všechno proběhlo. Více informací o testování na HIV najdeš na https://www.hiv-testovani.cz/.

Otázky z našeho Instagramu

Jaká je pravděpodobnost, že dostanu HIV, když mám sex s pozitivní osobou?

Není to až tak vysoká pravděpodobnost. Obecně platí, že anální sex je nejrizikovější, vaginální sex středně rizikový a orální sex méně rizikový.

Proč o prevenci HIV na Slovensku neslyšet až tak jako v Česku?

Na Slovensku chybí HIV pacientská organizace, která v Česku funguje již 33 let. Snažíme se vypomáhat na Slovensku, abychom to alespoň částečně pokryli. Dosud se však nenašli lidé, kteří by se do toho pustili.

Pokud při orálním sexu nespolknu ejakulát (semeno), je riziko, že dostanu HIV, nižší?

Ne. Rizikem jsou však malé ranky v ústní dutině či na rtech. Jakmile se dostane ejakulát do žaludku, zničí ho tam žaludeční kyseliny.

Na závěr musíme vyvrátit pár mýtů a uvést věci na pravou míru.

HIV se určitě nedá nakazit ani vzduchem, ani vodou, podáním rukou, běžným kontaktem s HIV pozitivním člověkem, běžným „společenským“ líbáním, plaváním v bazénu, používáním sauny, štípnutím bodavým hmyzem, bydlením ve společné domácnosti či pobytem v práci. Nejedná se o kapénkovou infekci (jako je to například při chřipce nebo koronaviru). HIV také není výhradně nemocí gayů, nevybírá si podle orientace, barvy pleti, věku ani vzdělání.

„Nejdůležitější je, aby i HIV pozitivní člověk nadále zůstal našim kamarádem, známým, kolegou, spolužákem, rodinou.“

zdroj: szu.sk

Děkujeme za spolupráci České společnosti AIDS pomoc a Domu světla Slovensko.

Použité zdroje: aids-pomoc.cz, chciprep.cz, szu.sk, who.int, prepinfo.sk, domsvetlaslovensko.sk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →