I když žijeme v 21. století a queer lidé mají větší práva než kdykoli v historii, nadále se najdou místa, kde jsou členové LGBT+ komunity ohroženi nejen nedostatkem právní svobody, ale i legálními fyzickými útoky.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

K zemím, které legálně dovolují fyzické napadení členů queer komunity, se v roce 2019 přidala i malá země na severovýchodním pobřeží ostrova Borneo – Brunej. Země, která byla kdysi britským protektorátem, uzákonila na svém území islámský zákon, který umožňuje ubičovat nebo ukamenovat LGBT+ lidi k smrti. Kromě Bruneje mají podobný zákon i v Saudské Arábii, Afghánistánu a Íránu.

Podle společnosti Equaldex, která se zabývá právy queer lidí, je na světě stále 71 zemí, ve kterých jsou gay aktivity považovány za nelegální. Tato informace pohoršila žurnalistku Lyric Fergusson, která má se svým manželem Asherem blog věnující se bezpečnému cestování. Spolu vytvořili seznam zemí od nejbezpečnějších pro LGBT+ komunitu až po ty nejnebezpečnější. Seznam se skládá ze 150 zemí a jejich projekt začal v roce 2019. Jelikož se každý rok zákony v zemích mění, seznam každý rok aktualizují.

Zdroj: Adrian Swancar pre unsplash.com

Země hodnotí na základě devíti bodů:

  1. Legalizace manželství stejného pohlaví
  2. Ochrana queer lidí na pracovišti
  3. Ochrana před diskriminací
  4. Kriminalizace násilí
  5. Možnost adopce
  6. Je to dobré místo k životu?
  7. Zákony o právní identitě transrodových osob
  8. Nelegální vztah osob stejného pohlaví
  9. Propaganda / morální zákony

Za rok 2021 se nejhůře umístila Nigérie, která má nejpřísnější tresty za homosexualitu. V ,,lepším“ případě stráví homosexuál ve vězení 14 let, v tom horším je odsouzen k trestu smrti. Také i diskuse o právech LGBT+ lidí jsou v Nigérii považovány za trestné. Před Nigérií se umístila Saudská Arábie, Malajsie, Malawi, Omán a Jamajka. Na Jamajce může být člověk odsouzen k 10 letům vězení a tvrdé práce.

Naopak za nejbezpečnější zemi je považována Kanada. Manželství stejného pohlaví jsou v ní povolena od roku 2005 a také zákon na ochranu sexuální orientace je platný již od roku 1995. Kanada splnila prvních sedm hodnotících bodů a tak se jednoznačně dostala na čelo žebříčku. Na druhém místě skončily dvě evropské země – Nizozemsko a Švédsko.

Zdroj: Yoav Hornung pre unsplash.com

Pro srovnání – Slovensko skončilo na 45. místě. Nadále zde nejsou povolena manželství a ani adopce pro páry stejného pohlaví. Kromě toho je u nás legální změnit své pohlaví, ale pouze pod podmínkou podstoupení operace na změnu pohlaví. Za Slovenskem se dále umístila Itálie, Česko a Kuba.

Bezpečnost LGBT+ komunity nezávisí jen na tom, zda jsou v zemi povolena manželství nebo adopce, velkou míru hraje politický režim a kultura konkrétní země.  Nemůžeme zapomínat i na to, že zemi a její morální pravidla vytváříme my sami. A právě my jsme ti, kteří mají možnost změnit stará zaužívaná pravidla na nové a pokrokové myšlenky.  

Zdroje:

Titulní obrázek: Artem Beliaikin pro unsplash.com

Text: asherfergusson.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →