V naší společnosti se často můžeme setkat s tvrzením, že homosexualita jde proti přírodě. Pojďme se však podívat na rozmanitost přírody v její pravé podobě.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Homosexualitu mezi zvířaty rozebírá biolog Bruce Bagemihl ve své knize Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity (1999), ve které uvádí množství případů homosexuálního, bisexuálního, i transsexuálního chování ve zvířecích kruzích. Zároveň se domnívá, že homosexualita se nevztahuje výhradně na sex, ale zahrnuje různé typy chování od dvoření až po vytvoření páru nebo rodiny.

Rodina

Mezi plameňáky existují homosexuální páry, které spolu vychovávají mláďata. Takové páry mají podle výzkumů velký reprodukční úspěch. Dva samci totiž dokážou ochránit větší teritorium, získat více potravy a tím vychovat více mláďat.

Zdroj: travelawaits.com

Pozoruhodný je také případ tučňáků čepičky z Central Park ZOO v New Yorku, kdy dva samci tvořili pár šest let a v období páření se snažili vysedět vejce, které představoval kámen. Ošetřovatelé se rozhodli poskytnout jim oplodněné vajíčko, které biologičtí rodiče odmítli. Vylíhla se z něj samička, o kterou bylo vzorně postaráno až do osamostatnění.

Podobné chování tučňáků bylo pozorováno v zoologických zahradách v Japonsku, Švédsku a Německu. Homosexuální páry ve zvířecí říši jsou často stabilní, monogamní a mohou trvat po celý život.

Zábava a uvolnění

Šimpanzi bonobo jsou také velmi společenské a sexuálně aktivní. Styk mezi různými pohlavími za účelem zábavy či usmíření napjatých společenských vztahů v tlupách je u šimpanzů tohoto druhu běžný. Jejich rozmanitému sexuálnímu chování v knize Zapomenutý lidoop věnuje psycholog Frans de Waal. Podobné chování také vykazují delfíny, které využívají styk mezi samci k uvolnění agrese a urovnání konfliktu.

Zdroj: phys.org

Zajímavé zvyky

Samčí páry australských černých labutí mají ve zvyku krást hnízda s vajíčky heterosexuálním párem a starat se o ně. Samičí páry se naopak nechají oplodnit samci, které pak odeženou a vychovávají mláďata sama.

Různorodé sexuální praktiky

Mezi homosexuálními páry běžně dochází k pohlavnímu styku. Může to být klasický styk, který praktikují samci, nebo tření genitálií, pánve či zavádění prstů do vagíny mezi partnerkami, což je běžné u orangutanů.

Obě pohlaví delfínů a velryb jsou vybaveny dutinou, ve které se nacházejí pohlavní orgány, takže se stává, že samec zavede penis do dutiny jiného samce. Zajímavostí jsou druhy, které praktikují orální sex, a to šimpanzi, makaky, orangutany nebo antilopy.

Několik studií dokazuje, že homosexuální chování v říši zvířat je přirozené a vyskytuje se poměrně často, nelze jej tedy označovat za jakousi programovou chybu matky přírody.

Zdroje: pluska.sk, hospodarskyklub.sk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →