Jméno Marsha P. Johnson pravděpodobně zarezonuje u každého z LGBT+ komunity. Mnozí ji známe jako důležitou osobu Stonewallských protestů z roku 1969. Ta osoba, která prý první hodila skleněnou sklenici, která později rozpoutala nepokoje s policií. Byla transrodovou aktivistkou, drag queen, rodově nekomformní osobou tmavší barvy pleti, z nižší třídy,… Podle některých byla kombinací těch nejmarginalizovanějších skupin. Avšak během svého života byla mnohem více.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

„Zatímco queer lidé nemají svá práva po celé Americe, není zde žádný důvod k oslavě.“

Marsha P. Johnson

Marsha „Pay It No Mind“ Johnson se narodila 24. srpna 1945 jako Malcolm Michaels Jr. v Elizabeth, New Jersey. Přestože vyrůstala v křesťanské rodině, svou rodovou identitou si byla vždy jistá a do ženského oblečení se začala oblékat již v raném věku. Kvůli sexuálnímu obtěžování ze strany ostatních chlapců později přestala. Po ukončení střední školy odešla do Greenwich Village v New Yorku, prý jen s jednou taškou v ruce a patnácti dolary. Na své živobytí si vydělávala prostitucí a o několik let později vystupovala i v představeních drag artistické skupiny Hot Peaches.

Během vystupování na drag scéně si postupně osvojila jméno Black Marsha, v překladu Černá Marsha, z čehož se následně stalo Marsha P. Johnson, tedy jméno, pod kterým ji známe i dnes. Jej příjmení „Johnson“ bylo odvozeno z řetězce restaurací s názvem Howard Johnson’s. Fráze „Pay It No Mind“ je nedílnou součástí jejího jména a můžeme ji přeložit jako „Nevšímej si toho“ neboli „Nevěnuj tomu pozornost“. Tato čtyři anglická slovíčka představují odpověď, kterou ráda se sarkasmem používala, když se jí někdo zeptal na její pohlaví.

Jak Marsha samotná uvedla v jednom z interview, její život odstartoval až tehdy, když začala naplno působit jako drag queen a do té doby nebyla nikým. Kvůli nedostatku peněz na luxusní oblečení si většinu svého šatníku vyráběla sama z kousků, které našla v bazarech. Oblečená ve výstředních šatech, s květinami či dokonce vánočními světýlky ve vlasech, s výraznými šperky a make-upem se tak stala drag ikonou na tehdejší Christopher Street. Ti, kdo ji znali, o ní mluví jako o osobě stejně zářivé jako její vzhled.

Marsha P. Johnson
Zdroj: out.com

„Nebýt Marshy, dnes bych tu nebyla.“

Sylvia Rivera

Jak již bylo řečeno, Marsha se dostala do podvědomí právě díky příběhu o Stonewallských protestech. V něm prý v brzkých ranních hodinách v podniku Stonewall Inn při policejní razii hodila „skleněný pohár, který byl slyšet po celém světě“ či první cihlu. Následkem tohoto činu se měly krátce nato rozpoutat Stonewallské protesty. Marsha se však v rozhovoru pro Making Gay History vyjádřila, že na místo dorazila až později, když už se naplno protestovalo. Přesto byla její role v následujících událostech klíčová, stejně jako její působení v aktivismu.

Byla součástí skupiny Gay Liberation Front, která se zformovala právě po předchozích nepokojích u Stonewallu. V té době se však nedostávalo toleranci ani homosexuálům, a proto byla Marsha, spolu s ostatními drag queens, vyčleňována z aktivismu. Na protestech byly nevítanou společností. Sylvia Rivera, osoba, která má také velké zásluhy na zlepšení situace vůči LGBT+ komunitě a také dobrá kamarádka Marshy, častokrát mluvila o tom, jak jim na pochodech či protestech zakazovali řečnit. Když se už na chvíli dostali k mikrofonu, publikum je vypískalo. Na YouTube je možné najít video Sylvie, jak během krátké chvilky, která jí na jednom z protestů byla na pódiu dopřána, přednáší pár velmi dobrých slov. Navzdory tomuto takříkajíc útlaku se mnozí i dnes shodují, že právě ony byly jádrem tohoto aktivismu.

Později, se stále více šířící se epidemií HIV a AIDS, se Marsha přidala k ACT UP (AIDS Coalition To Unleash Power), organizaci, která bojovala za lepší životy pro lidi žijící s těmito zákeřnými chorobami.

Sylvia Rivera a Marsha P. Johnson, New York, 1973
Zdroj: washingtonpost.com

Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR)

I přes určitou netoleranci ve vlastních řadách, Marsha a Sylvia nadále pokračovaly ve své práci. V roce 1970 založili organizaci Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR), která se starala zejména o mladé transrodové lidi a LGBT+ mládež přežívající na ulici bez domova. První takové útočiště vytvořili z nákladního kamionu na parkovišti v Greenwich Village. V té době tam spolu bývalo kolem dvaceti lidí. Když jednoho dne Marshe a Sylvia přijeli, aby přinesli ostatním jídlo, kamion najednou s některými lidmi stále uvnitř odjížděl.

Po tomto incidentu si uvědomili, že STAR a její lidé potřebují stabilní domov. Rozhodli se pronajmout budovu a udělat z ní bezpečné místo pro všechny. Marsha a Sylvia tak vytvořily oázu, která poskytovala ubytování, jídlo a oblečení těm, kteří to potřebovali. Horní patro mělo dokonce sloužit jako škola, kde se mládež mohla učit číst a psát.

„STAR byla pro všechny LGBTQ+ lidí na ulici, pro lidi bez domova a pro kohokoli, kdo to v té době potřeboval.říká Sylvia Rivera. Uvádí také, že se snažili pomáhat mladým lidem, často jen dětem, kteří byli nuceni žít na ulici, což kdysi byli i oni.

STAR byla prvním domovem pro queer lidí v severní Americe a zároveň první organizace v USA vedená trans ženami jiné barvy pleti. Později se rozšířila i do dalších měst, ale nakonec byla činnost organizace zrušena.

New York City, 1970
Zdroj: Pinterest

„Zítřek není přislíben nikomu. Každý den se počítá.“

Marsha P. Johnson

Tělo Marshy P. Johnson bylo nalezeno 6. července v roce 1992 plovoucí v řece Hudson. Policie případ rychle uzavřela jako sebevraždu a dále se mu odmítala věnovat. Mnoho lidí říká, že takový závěr je velmi nepravděpodobný, protože i přes její duševní problémy, Marsha prostě nebyla ten typ člověka, který by si vzal vlastní život.

Případ později znovu otevřela LGBT+ aktivistka Victoria Cruz. Její vyšetřování bylo zdokumentováno ve filmu od Netflixu s názvem The Death And Life Of Marsha P. Johnson (2017). Na tuto výjimečnou osobu vzpomíná i snímek PayIt No Mind: Marsha P. Johnson (2012), který je volně dostupný na YouTube nebo platformě Vimeo.

Později upoutala pozornost i známého Andyho Warhola. V roce 1975 se s ním rozhodla spolupracovat a její tvář, jakož i pár dalších drag queens, můžeme nalézt v sérii fotografií s názvem Ladies And Gentlemen.

Marsha P. Johnson, Ladies And Gentlemen (A. Warhol)
Zdroj: greyartgallery.nyu.edu

Na její počest byl založen institut nesoucí její jméno, The Marsha P. Johnson Institute. Věnuje se zejména podpoře a zachovávání lidských práv transrodových lidí tmavé barvy pleti a navazuje tak na celoživotní práci a odkaz Marshy P. Johnson.

Silné duo queer historie, Marsha a Sylvia, bude také poctěno plánovaným památníkem v Greenwich Village, jehož dokončení se očekává letos.

Zdroje

Ilustrační obrázek: ellenatlanta.com

Text: Making Gay History, bbc.co.uk, outhistory.org, biography.com, blackpast.org, marshap.org, workers.org, The Death And Life Of Marsha P. Johnson, youtubový kanál The Queer Kiwi

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →