Pomysleli jste si někdy při sledování seriálu, jaké by bylo super, kdyby se dal raději dohromady s ním? Ne s ní. Jiskří to mezi nimi, slušelo by jim to spolu. A nevím, jestli se to zdá jen mně, ale jejich scény jsou točeny tak nějak romanticky.Dlouhé pohledy do očí, pomalá hudba, přátelství hraničící s láskou. Fakt chybí už jen polibek.To dělají ti scénáristé schválně? Ano dělají. Vítej ve světě queer baitingu.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Queer baiting je marketingová technika filmařů, jejímž prostřednictvím naznačí, ale nikdy fakticky nezobrazí či potvrdí, romantický vztah mezi osobami stejného pohlaví. Taková návnada (z ang. slova „bait“) stačí k tomu, aby přitáhla zájem po reprezentaci bažícího queer publika, ale zároveň je natolik neškodná, že neodradí to konzervativní. 

Pravodou je, že queer baitingu pomohla komunita sama. Prostřednictvím fan fiction, resp. její podžánry slash fiction (gay alternativní páry) a femslah (lesbické alternativní páry). Gaydarem odbařeni fanoušci, kteří byli schopni vidět byť sebemenší náznaky chemie mezi postavami stejného pohlaví a natolik kreativní, že pro ně vytvořily alternativní příběhy lásky, pomohly producentům a scénáristům uvědomit si, že teplému publiku stačí hodit drobek a ono si už queer příběh napíše samo.

Dost bylo teoretizování, pojďme na příklady

Tvůrci seriálu Hrozba z temnoty (Supernatural; 2005 – 2020), který běžel neuvěřitelných 15 sezón, dokázali většinu z nich úspěšně navnázet queer fanoušky blízkým vztahem anděla Castiela a lovce démonů Deana Winchestera (tzv. „Destiel“). Tolik natahování, jen aby v závěru loňského roku, v jedné z posledních částí seriálu, nejprve nechali Castiela konečně vyjádřit svou lásku k Deanovi a následně zemřít. Své teplé totiž pohřbíváme i v roce 2020.

Castiel a Dean Winchester
Zdroj: leganerd.com

Učebnicovým příkladem queer baitingu je seriál Sherlock (2010 – 2017). Chemii mezi Sherlockem Holmesem a Johnem Watsonem (tzv. „Johnlock“) nelze přehlédnout, a ačkoli tvůrci seriálu a herci samotní vícenásobně popřeli záměr zobrazit jejich vztah jako romantický, těžko tomu uvěřit. Poznámky o tom, že vypadají jako gay pár a že vůči sobě přechovávají hlubší city, jsou zapracovány přímo do scénáře. Vícekrát jsou vedlejšími postavami jen tak mimochodem adresováni jako partneři, což samozřejmě popřou. Fakt, že tyto scény byly scénáristy předem napsané a herci uvěřitelně zahrány, svědčí o tom, že s queer baitingem se zde pracovalo cíleně a promyšleně.

Sherlock Holmes a John Watson
Zdroj: imdb.com

Další populární queer ship máme ještě ve stále běžícím seriálu Supergirl (2015 – 2021).Hlavní hrdinka Kara Danvers (Supergirl) a její nejlepší kamarádka Lena Luthor, při které bliká gaydar asi každé ženě na Kinseyho spektru, mají napříč sériemi nejeden moment, při kterém se přistihnete při myšlence „vždyť už ji konečně polib!!!“. Zatím se tak nestalo, ale doufat můžeme pořád. Šestá série má mít premiéru někdy na jaře letošního roku, tak možná se ze „Supercorpu“ stane kanón.

Kara Danvers a Lena Luthor
Zdroj: imdb.com

Už když jsme při nadějích na teplejší zítřky. Konec třetí série seriálu Na mušce (Killing Eve; 2018 – ?) nechal pootevřená dvířka vztahu mezi nájemnou vražedkyní Villanelle a agentkou Evou Polastri. Postava Villanelle, bisexuální nájemné vražedkyně, je mírně diskutabilní, protože, ano, na jedné straně zde máme otevřeně out hlavní protagonistku, ale na druhé straně, přece jen, je psychopatická vražedkyně. Další teplý padouch do seznamu. Tvůrcům seriálu se však podařilo napsat Villanelle tak, že ji máme všichni rádi, a jsme ochotni přimhouřit nad tím oko. V jejich nekončící hře na kočku a myš si chvíli myslíte, že jedna druhou zabije, a o pár epizod později je máte chuť poslat do vlastního hotelového pokoje. S kamerou a štábem.

Eve Polastri a Villanelle
Zdroj: imdb.com

Zcela nový rozměr nabral queer baiting v seriálu Vlčí mládě (Teen Wolf; 2011 – 2017). Ship medzi Derekom Haleom and Stilesom Stilinskim (tzv. „Sterek“) totiž nezůstal jen na obrazovce. Herci ztvárňující jeho protagonisty před blížícím se udělováním jakýchsi seriálových cen natočili dokroutku, ve které si vzájemně prejavují náklonnost daleko za hranicí přátelství, a prosí diváky, aby za seriál zahlasovali. Přímo až nechutná ukázka zneužívání queer baitingu ve svůj prospěch.

Derek Hale and Stiles Stilinski
Zdroj: imdb.com

Za zmínku ještě stojí seriál Bostonské vraždy (Rizzoli & Isles; 2010 – 2016) a vztah mezi hlavními protagonisty Jane Rizzoli a Maura Isles a seriál Bylo, nebylo(Once Upon a Time; 2011 – 2018) a vztah mezi Reginou Mills a Emmou Swan.

To si jen domýšlíte!

Jasně, že si to domýšlíme. Nic jiného nám nezbývá. A jen tak mimochodem, domýšlejí si všichni. Jakmile je v seriálu dynamické duo muže a ženy, kteří mají na obrazovce chemii, každý čeká, kdy už se konečně dají dohromady. No a oni se většinou dají. Lois a Clarke v Supermanovi, Jane a Lisbonová v Mentalistovi, Booth a Brennanová v Kostech, … seznam je dlouhý. Je až tak troufalé čekat to při sehraných dvojicích stejného pohlaví?

Výjimečně se stane, že si domýšlíme správně. Nebo kdo ví, možná nás scénáristé vyslechli. Stalo se tak například v seriálech Glee (2009 – 2015) – Santana a Brittany se dali dohromady ve 2. sérii a v netflixovém Riverdale (2017 – ?) – Toni a Cheryl se také dali dohromady ve druhé sérii. Statisticky je mnohem pravděpodobnější, že po baitovaném vztahu se dají dohromady dvě ženy než dva muži. Ženská homosexualita je obecně vnímána pozitivněji i konzervativnějším publikem a v seriálu určeném běžnému publiku je jistější cestou, jak neztratit sledovanost.

Tak co myslíte? Dají se Evě a Villanelle ve čtvrté sérii dohromady a bude z nich vražedné queer duo? Nebo obrátí Eve Villanelle na dobré chodníčky?

Zdroje:

Ilustrační obrázek: imdb.com

Text: youtubové kanály: Council of Geeks, Rowan Ellis, Jessica Kellgren-Fozard, James Somerton a The Take, wikipedia.org, imdb.com, csfd.cz, syfy.com, medium.com, advocate.com, pinknews.co.uk

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →