Jste milovníci historie či umění? Pokud ano, ve vašem visit listu by určitě neměla chybět návštěva některého z queer muzeí či galerií. 

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Po světě existuje již několik institucí, které ve svých výstavách dávají prostor lgbt tématice, dnes se ale zaměříme na muzea a galerie, které jsou jen duhové.  

Některá už tu s námi jsou několik let, jiné teprve pár, všechny ale stojí za to!  

Queer Britain

Při procházce po Londýně nezapomeňte navštívit první a jediné queer muzeum v Británii!

Přesto že se otevřelo teprve v roce 2022, získalo již od muzejní asociace cenu za nejlepší projekt v malém muzeu díky výstavě ,,We are queer Britain!”  Prohlédnout si můžete pestrou queer galerii, kromě které muzeum také pořádá workshopy, promítání a další kulturní akce.  

Tip pro vás- nezapomeňte se při vašem bádáním duhovou galerií stavit také v queer obchůdku, který je součástí muzea! 

Webové stránky/Queer Britain 

Schwules Museum

Ani v Berlíně se nudit nebudete!  

Berlínské muzeum, založené už od roku 1989, vás uchvátí nejen svými výstavami, ale také knihovnou a archivem, kde můžete nalézt přes 25 000 knih týkajících se sociologie, sexuální výchovy, dějinách, umění a nepublikovaných univerzitních pracích. A kromě knih si také můžete přečíst i časopisy z celého světa zaměřené na politiku, lifestyle, zpravodajství a mnoho dalšího…

Na webových stránkách muzea si poté můžete poslechnout i rozhovory na téma nemoci HIV a AIDS s lidmi, kterých se krize dotkla.

FB/Schwules Museum

Queer museum Vienna

Chystáte se do Vídně?

Pokud ano, nenechte si ujít Vídeňské queer muzeum a nejpestřejší výstavy! Přijít můžete také na diskuze, autorské čtení, workshopy, promítání filmů nebo klidně na nějakou z přednášek které instituce pořádá. 

FB/Queer museum Vienna 

GLBT Historical Social museum

V San Francisku také nechybí trocha queer kultury.

V GLBT muzeu můžete navštívit stálou výstavu ,,Queer past becomes present.” A další dočasné výstavy. Prohlédnout si můžete také archiv s fotografiemi, historickými artefakty, uměleckými díly, osobními dokumenty a dalšími historickými objevy, který je otevřen veřejnosti po domluvě.  

Pokud byste se rádi dozvěděli o queer historii ještě více, na webových stránkách muzea si můžete si přečíst zpravodaj o historii a muzeu, který vychází pravidelně každý měsíc, nebo si prohlédnou některá online výstavy, které muzeum zveřejnuje 

A ještě malá zajímavost- nejspíše každého čtenáře překvapí slovo v názvu muzea – GLBT. Tato zkratka vyplívá z názvu muzea ,,Gay, Lesbian, Bisexual, Transgender Historical Society.”   

Web/GLBT Historical Social museum 

A jak je to u nás v Česku?

Bohužel zatím žádné muzeum zaměřené přímo jen na queer historii nemáme, navštívit ale můžete archiv, který uchovává Společnost pro queer paměť. Přístup je umožněn badatelům*lkám po objednání. Prozkoumat můžete sbírky výstřižků, nejrůznější vizuální umění, tiskovin, fotografiích a spoustu dalšího.  

Queer historie a umění je pestré, nádherné a bohužel někdy i velmi smutné, přesto je ale důležité si naši minulost připomínat.

Proto zapátrejte v queer historii, obdivujte duhové umění a připomeňte si, že jsme tady byli vždy.  

Podpořte magazín nákupem v Duhovém shopu

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →