Lákají tě LGBT párty, kreativní tvoření, nebo autorské besedy, ale bohužel nejsi z Prahy?

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Utři si slzy, duhou totiž nezáří jen Středočeský kraj! Možná máš blíže k Českým Budějovicím nebo Zlínu. I v těchto městech totiž najdeš queer komunity, díky kterým se můžeš účastnit friendly akcí a potkat nové přátele.

Spojila jsem se s členy komunity BUDQueer z Budějovic a spolku Q prostoru ze Zlínu, kteří ti řeknou více o svých začátcích, představí své akce a na konci rozhovoru ti zanechají dokonce vzkaz.

BUDQueer

Queer spolek neminul ani České Budějovice! Jsi filmový fanoušek nebo snad umělecká duše? Díky spolku BUDQueer tě čekají setkání s kreativním tvořením, přednášky nebo třeba promítání! Jak spolek vznikl a co plánuje do budoucna nám řekne Eliška, která je jedním z členů! 

Eliško, kde vůbec vznikl nápad na založení vaší vlastní komunity? 

Vznikl v Českých Budějovicích. V celém jihočeském regionu totiž chyběla fungující queer skupina, organizace nebo komunita osob, které jsou otevřené všem bez rozdílu a které by měly ambice nejen k setkávání, ale i k občanskému aktivismu. Sešli jsme se tehdy 4 zakládající členové, kteří více méně sledovali svá konkrétní témata v rámci LGBTQ+ subkultury. Všichni jsme měli zkušenosti skrz různé neziskovky ať už pracovní nebo dobrovolnické, především díky Jsme fér, Amnesty International a Transparent. Díky tomu jsme se měli o co opřít. 

Jaké akce pro queer lidi organizujete? 

Je toho široká škála, ale nejlépe by to šlo rozdělit na akce aktivistické a komunitní. Boj za rovná práva a rozšiřování informovanosti o jejich stavu mezi lidmi je nedílnou součástí naší činnosti. 

Ať už podepisováním petic u stánků nebo přímou komunikací s regionálními politiky. Na druhou stranu, mnoho našich akcí má spíše socializační apel, chceme propojovat queer lidi v regionu mezi sebou a nabízet jim bezpečné prostředí a bezpodmínečné přijetí. V tom nám ochotně pomáhají projekty jako Budějovice 2028, Budějovický Majáles, festival Jeden svět, kde jsme se podíleli na promítání s debatou o trans problematice, projekt Literatura žije s autorským čtením queer spisovatelů a další. 

V rámci přípravy kandidatury města České Budějovice na Evropské hlavní město kultury v roce 2028 jsme se zapojili do plánování a budeme tak pořádat nejen queer akce, ale i vzdělávání a osvětu v rámci tohoto programu. Přímo pod hlavičkou Budejovic2028 jsme pořádali procházku po městě s povídáním o životě queer lidí, která se pojila s vznikem mapy queer friendly podniků a jejich označováním. 

Jakým způsobem je na vašich akcích udržována bezpečnost? 

Prozatím jsme neorganizovali událost, při které by bylo nutné řešit vyšší ochranu, většinou si vystačíme s bezpečným prostorem queer-friendly podniku. Jak jsem již zmínila, vytváříme virtuální mapu queer-friendly podniků v Budějicích, kde by vždy mělo být zajištěno bezpečné prostředí pro všechny bez rozdílu. 

Co je cílem vaší organizace? 

Na celorepublikové úrovni to shrnuje výzva Společně proti nenávisti – tedy manželství pro všechny páry, konec nucených kastrací pro trans a nebinární lidi, ale také zlepšení právní ochrany queer lidí v rámci předsudečného násilí! 

Pokud zůstaneme v regionu, rádi bychom se dlouhodobě zabývali propojováním nejen queer lidí navzájem. Teď i do budoucna chceme koncipovat a propagovat naše akce tak, aby byly zajímavé pro gay lidi, trans lidi i allies, a také pro různé generace. I proto si velmi vážíme toho, že máme možnost spolupracovat s členy Jihočeské Lambdy, kteří se těmto tématům věnují již od devadesátých let. 

Co vás motivuje? 

Rozhodně to jsou výzvy, se kterými se nejen mladá generace queer lidí setkává. Máme jasné ukazatele, že stále potřebují pomoci proti menšinovému stresu ať už podpůrnými skupinami nebo jinými formami pomoci. 

Ale jak v rámci rodin, škol, tak firem je vzdělanost o těchto tématech a jejich řešení často tristní, proto bychom rádi nabízeli cesty ke změnám k lepšímu. Každý jednotlivec, který se cítí bezpečně a přijatě, je nám motivací. 

Je možné vás nějak podpořit? 

Nejzásadnější podporou je pro nás účast na akcích a aktivní zapojení do budování funkční komunity nebo dobrovolničení. 

Pokud jde o finanční podporu, nefungujeme zatím jako zapsaný spolek, ale je možné nás podpořit skrze Jihočeskou Lambdu. Na většinu akcí také vyzýváme účastníky, aby sebou vzali nějaké prostředky například materiál pro DIY výrobky, stolní hry nebo jídlo a pití. 

V budoucnu chceme využívat i dobrovolného vstupného k možnosti finanční odměny vystupujících. 

Zkusili byste prosím popsat vaší komunitu jedním slovem? 

Nejlépe by to vystihlo slovo ‘diverzita’. Někdy to sice vypadá spíše na ‘chaos’, ale vždy je nějakým způsobem organizovaný, máme takový život prostě rádi. 

Je něco, co chcete vzkázat našim čtenářům? 

To nejdůležitější je, aby se nebáli ozvat. Ať už se cítí jakkoliv, jejich pocity jsou důležité. Každý z nás sám určuje, kým je, a neměl by se bát být sám sebou. Nebojte se ozvat, a pamatujte, že vždy je, na koho se obrátit. Jsme tu s vámi. ❤ 

Nezapomeň sledovat BUDQueer na sociálních sítích pro přehled o akcích a mapě queer-friendly podniků v Českých Budějovicích. Díky které pak můžeš pozvat kamaráda, mamku nebo klidně i sousedku do friendly kavárny!   

Q prostor Zlín

Jsi ze Zlína nebo bydlíš poblíž? Díky spolku Q prostor Zlín můžeš zažít queer akce i ty! Ať už LGBT setkání, promítání, nebo dokonce Slavex pride! Spojila jsem se s Vojtou, členem Q prostoru, aby ti řekl více!

Vojto, kde vůbec vznikl nápad na založení vašeho vlastního spolku ? 

Všechno začalo v roce 2018, kdy jsme se někteří setkali ve Zlíně na poradním meetingu iniciativy “Jsme fér” a stali se aktivními dobrovolníky pro náš kraj. V rámci filmového festivalu “Jeden svět” se pak v místním kině postavil petiční stánek pro sběr podpisů. Večer po té jsme se sešli v baru na afterparty, a právě tam vznikl vůbec první nápad založit organizovanou skupinu na Zlínsku pro podporu LGBTQ+ komunity. 

Náš plán se ale na několik let uložil k ledu a musel přijít další impuls, opět z “Jsme fér”. Veronika Dočkalová totiž sháněla respondenty pro jejich průzkum a vytvořila tak síť lidí, kteří měli chuť se na něčem dál podílet. Spojila nás se Sárou, hlavní organizátorkou ‘Slavex Pride’, které jsme pomohli s organizací třetího ročníku. No, a tak nějak samovolně jsme začali mluvit o tom, že bychom nechtěli zůstat jen u této akce, a vznikl tak, už oficiálně, “Q prostor Zlín”. 

Jaké akce pro queer lidi organizujete? 

Sice jsme spolek zaměřující se hlavně na queer lidi, ale akce rozhodně nepořádáme jen pro ně. Kdokoliv, kdo má chuť a čas, může přijít a příjemně s námi strávit čas. 

Snažíme se pořádat co největší škálu různých typů akcí. Kromě pikniků v parku si například zveme i různé osobnosti na besedy, pořádáme výstavy, výlety do přírody… Když už je venku zima, tak chodíme hrát deskovky do kavárny nebo promítáme film obvykle i s nějakým hostem v kině Napajedla.                  

Samozřejmě ale největší a nejznámější je náš “Slavex Pride”. Ten se koná většinou v prvním prázdninovém měsíci a v posledních letech měl několik různých podob. Dříve se jednalo jen o menší happening ve Slavičíně, kde původně Pride vznikl. Momentálně ale má podobu týdenního festivalu, kdy skoro každý den probíhá nějaká akce po celém kraji. Může se tak stát, že v pondělí promítáme film v Uherském Hradišti, v úterý jedeme na výlet do hradu Buchlov, ve středu pořádáme piknik v parku Komenského a v pátek je zakončení ve Slavičíně. 🙂 

Jakým způsobem je na akcích udržována bezpečnost? 

V případě menších akcích jsme zatím nezaznamenali žádný problém, kvůli kterému bychom měli naši ostražitost zvýšit. Pokud se ale jedná o větší akce, jsou samozřejmě nahlášeny na policii, městu a dalším potřebným institucím. U některých minulých ročníků Slavexu jsme měli i ochrannou službu. 

Co je cílem vaší organizace? 

Myslím, že každý z členů by odpověděl trochu jinak. Pro mě osobně je to ale hlavně zvýšení povědomí o LGBTQ+ lidech v našem kraji. Lidem je potřeba ukázat, že nežijeme jen v Praze a neexistujeme jen v době Prague Pride. Zároveň nám jde právě o vytvoření lokální komunity, tak aby se třeba lidé v době coming outu necítili sami a měli prostor, kde se mohou cítit bezpečně. 

Co vás motivuje k pokračování spolku? 

Největší motivací pro nás je když vidíme, že naše práce má smysl a lidé se na našich akcích cítí dobře. 

Je možné vás nějak podpořit? 

Ano, hlavně účastí na akcích, díky tomu vidíme, že to, co děláme, má smysl. 

Co se týče jiného způsobu podpory, přemýšlíme nad vytvořením veřejné sbírky, jelikož některé akce jsou přece jen finančně náročnější. Na našich webových stránkách také máme číslo našeho spolkového účtu. 

Největší podporou pro nás ale je sledování na sociálních sítích, přesdílení příspěvku nebo když o nás řeknete vašim kamarádům a známým. 

Zkusili byste prosím popsat váš spolek jedním slovem? 

Prostor. Myslím, že v tom je tak nějak všechno. 

Je něco, co chcete vzkázat našim čtenářům? 

Určitě přijďte na nějakou naši akci, moc rádi vás uvidíme, ať už jste součástí komunity nebo prostě jen chcete příjemně strávit volný čas. Protože ve Zlíně rozhodně nejste sami! 

Je na čase přidat na letní bucket list Slavex Pride! Na Zlínském pridu přece nemůžeš chybět.

Nezapomeň také podpořit Q prostor Zlín na sociálních sítích, pro informace o připravovaných akcích, aby ti už žádná neutekla! 

Děkuji všem, kteří se rozhovorů zúčastnili, díky za váš čas, důvěru a úžasnou práci, kterou děláte pro všechny queer lidi.

Spolků a organizací v České republice je ale samozřejmě více. Vrátím se proto zpátky ke spolku Plusko+, který vytvořil na svých webových stránkách seznam queer organizací, festivalů a drag komunit. Díky tomu se můžeš dozvědět o dalších komunitách ve tvém okolí co nejjednodušeji.

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →