Všichni to známe.Začne PRIDE období a všude vidíme duhové, bisexuální či pansexuální vlajky. Ale kde je ta lesbická? Která to vlastně je? Ví vůbec většina lidí, že tato vlajka existuje? A víme vůbec my samy, která je ta správná?

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Lesbická vlajka si prošla dlouhým vývojem.

Vývoj lesbické vlajky
Zdroj: reddit.com

První design byl navržen designérkou Sean Campbell. Na fialovém pozadí, reprezentujícím poezii Sapfo, se nachází oboustranná sekera – tzv. labrys, symbol Amazonek, a obrácený černý trojúhelník, kterým byly v nacistickém Německu označovány, mimo jiné „antisociální“ lidi, lesby. I když si lesbická komunita „ukradla“ tento symbol zpět, právě on z větší části zajistil neúspěch tohoto designu.

Design z roku 2010 byl určen výlučně pro ženy, které silně projevovaly svou ženskost, tzn. pro tzv. femme lesby. Jeho autorka dokonce odsuzovala lesby, které prezentuje více maskulinity, tzv. butch lesby. Varianta této vlajky bez otisku rtů, se využívá dodnes, protože právě tento symbol byl to, co prezentovalo femme lesby. Některé lesby však s jeho využíváním nesouhlasí i po úpravě.

Nejnovější vlajka, která se momentálně používá nejvíce, je od autorky Emily Gwen, kterou trápilo, že nemáme žádnou vlajku bez problematické historie, tak se rozhodla udělat vlastní. Ta pro změnu reprezentuje všechny lesby.

Významy barev přeložené v pořadí shora dolů: rodová nekonformnost, nezávislost, komunita, jedinečný vztah k ženskosti, vyrovnanost a klid, láska a sex, feminita.

Ať už je příběh za jednotlivými vlajkami jakýkoli, každá z nich se snažila lesby zviditelnit a udělat nám místo v komunitě i mimo ni. Jsou velkou součástí lesbické historie a pomohli dotvořit naši komunitu. Dnes máme možnost poučit se z jejích chyb, vyvarovat se jim a dále naplňovat naši komunitu láskou a pochopením.

Zdroje:

Ilustrační obrázek: wikimedia.org

Text: wikipedia.org, reddit.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →