Zpěvačka, bisexuálka, feministka, aktivistka. Takto se před několika lety během protestního pochodu žen popsala samotná Halsey. Během proslovu přečetla svou báseň o tom, jak těžké je patřit do LGBT komunity, pracovat v hudebním průmyslu a být ženou v mužském světě. Každý z nás má životní příběh, který stojí za slyšení. Tento je o jedné velmi talentované zpěvačce.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Hodně z nás zná zpěvačku hitu Without Me pod jménem Halsey. Její pravé jméno je však Ashley Nicolette Frangipane, pochází z New Jersey a má italské, maďarské a afro-americké předky. Jméno Halsey není jen anagramem jména Ashley, ale zároveň i název stanice metra v New Yorku.

Halseyino dětství

Halsey neměla lehké dětství. Její rodina na tom nebyla finančně nejlépe, ale její rodiče se jí a jejímu bratrovi snažili vždy dát toho co nejvíc. Už jako malou ji uchvátila hudba. Od dětství hraje na housle a čelo a od 14 let i na akustickou kytaru. Poté, co odmaturovala, se přihlásila na školu designu, ale kvůli finančním problémům musela ze školy odejít. Malování se však nikdy nepřestala věnovat a maluje dodnes.

zdroj: rollingstone.com

To však nebylo to nejhorší. Její rodiče chtěli aby dostudovala, ale protože Halsey nechtěla jít na žádnou jinou školu, rodiče ji, tak říkajíc za trest, vyhodili z domu. Bez domova, Halsey dělala všechno, co bylo v jejích silách. Vzpomíná, jak si z posledních peněz koupila 6 RedBullů, aby neusnula, protože se bála, že pokud usne, může být sexuálně napadena nebo unesena. Později se nastěhovala ke své babičce, kde začala s psaním hudby.

Život a kariéra

Svou hudbu začala od roku 2012 uveřejňovat na YouTube a jiných sociálních sítích, jako je například Tumblr. Do povědomí veřejnosti se dostala nejprve díky písničce Ghost, která byla velkým hitem na internetové stránce SoundCloud.

Později, v roce 2014, podepsala smlouvu s nahrávací společností a vydala svou první EP s názvem Room 93. O rok později, v roce 2015, jí vyšlo album The Badlands, který se dostal na 2. místo v hudebních žebříčcích po celém světě. Následovaly spolupráce s Justinem Bieberem a s hudebním duem The Chainsmokers.

Největší průlom v její kariéře nastal vydáním alba Hopeless Fountain Kingdom, v roce 2017. Hlavním tématem celého alba je William Shakespeare a jeho dílo Romeo a Julia. Je to zároveň jedno z těch osobnějších alb. Halsey si pro něj vytvořila alter ego pod jménem Luna Aureum, která je, tak jako Halsey, bisexuálka. Jedním z dalších motivů alba je přijetí sebe sama, což můžeme slyšet například v písničkách Bad At Love a Strangers, ve kterých její alter ego Luna bojuje se svou láskou k Solis Angelus (Lauren Jaurequi).

zdroj: hudba.zoznam.sk

Mnoho kritiků obviňovalo Halsey, že svou bisexualitu ve skutečnosti jen předstírá, aby prodala více alb. Její odpověď na to byl tweet, ve kterém uvedla: „Takže, pokud randím s chlapem jsem hetero, ale pokud randím se ženou jsem lesba. Jediný způsob, jak být skutečný bisexuál, je randit se dvěma lidmi najednou.

zdroj: pinknews.co.uk

Tweet se stal do pár hodin virálním, byl přesdílen několik tisíckrát a hashtag #truebisexual se začal používat stále častěji. Sama Halsey se ke stereotypům o bisexuálech vyjádřila: „Bisexualita je tabu: ,Neříkej to své mámě‘, ,To bychom neměli dělat“ nebo „Mám pocit, že dělám něco špatného, ale přitom se mi to zdá tak správně‘. Jsem mladá bisexuální žena a velkou část svého života jsem strávila přijímáním sebe samézkoumáním toho, koho miluji a jak se cítím, není to fáze; nejde o zmatek, který se změní, nebo by se s ním mohlo manipulovat.

Rok 2018 začala spoluprácemi s raperem G-Eazy a skupinou 30 Seconds to Mars. V létě vyšla ve spolupráci s Bennym Blancem a zpěvákem Khalidem písnička Eastside, která nese poselství nalezení sebe sama. Halsey propůjčila v animovaném seriálu svůj hlas hrdince Wonder Woman, a také si stihla zahrát ve filmu A Star Is Born (Zrodila se hvězda, 2018). Na podzim vyšel její největší hit Without me.

V roce 2018 vystoupila jako jedna z řečníků na protestním pochodu žen – Woman’s March, kde přednesla srdceryvnou báseň o tom, jak byla zneužita, a jak stála u své kamarádky, která měla bohužel stejný osud.

zdroj: billboard.com

Rok 2019 byl pro Halsey opět plodný na hudební spolupráce. Hned v únoru nám nabídla písničku 11 minutes ve spolupráci se zpěvákem Yungbludem a bubeníkem Trevisem Bakerem. Následovaly spolupráce s K-pop skupinou BTS a s Lil Dickym na písni Earth, výtěžek ze které byl věnován organizacím zaměřeným na vzdělávání veřejnosti o klimatických změnách a záchranu Země.

V lednu roku 2020 jí vyšlo další album – The Manic. Obsahuje hity Graveyard, Clementine, You Should Be Sad. To ale není všechno. Halsey si na tomto albu povídala o své bisexualitě, o bibolární poruše a ve skladbě More, co asi všech zarazilo nejvíc, i o svém potratu.

Na začátku července 2020 vytvořila Halsey spolu se společností Magnum reklamní kampaň zaměřenou na oslavu jinakosti. V reklamě se Halsey a několik jednotlivců z celého světa snaží bourat pomyslné společenské bariéry, jinak slavit, ne zatracovat. Kampaň povzbuzuje všechny, aby nesoudili, žili hrdě, bez studu, byli k sobě vždy milí a láskyplní.

zdroj: youtube.com

Inspirativní příběh Halsey dokazuje, že je jedno, kde začínáte, s čím v životě bojujete, co vás postihne či zasáhne. Na cestě životem musíte za svými sny a cíli vždy kráčet dál.

Zdroje:

Ilustrační obrázek: Autor – Aidan Cullen, dostupný z thetacomaledger.com

Text: wikipedia.com, billboard.com, youTube.com, insider.com

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →