Vědecký výzkum duševního a fyzického zdraví leseb, gayů, bisexuálních, trans, queer a dalších (LGBTQ+) osob je v Česku a na Slovensku stále spíše ojedinělý. Tým akademiků z Masarykovy univerzity proto zahajuje výzkumný projekt Queer zdraví, který hodlá doplnit chybějící informace o zdraví této populace.

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Tým se zaměřuje především na to, jak se LGBTQ+ lidé sami vnímají, zda mají potíže s duševním/fyzickým zdravím či jakou roli hrají v jejich životech vztahy. Nyní hledají dobrovolníky, kteří jsou ochotni odpovědět na tyto zásadní otázky.  

Získaná data pomohou vědcům lépe popsat, jak mohou vztahy podpořit nebo naopak narušit zdraví. Tým bude např. zkoumat, jakou roli hrají seznamovací aplikace či partnerská spokojenost a co LGBTQ+ identita přináší do života. Výsledky najdou praktické využití při zkvalitňování zdravotní či psychologické péče.

Vědci z Institutu pro psychologický výzkum Masarykovy univerzity se věnují výzkumu sexuality již dlouhodobě. Nyní cílí na dospělé, kteří se identifikují jako LGBTQ+.

Toto šetření je první fází dlouhodobějšího výzkumné záměru – chceme si jednoduše řečeno posvítit si na to, jak zdraví jsou lidé patřící mezi sexuální či genderové menšiny. Z dosavadních dat víme, že jde o ohroženou populaci, považujeme tedy za nutné přinést informace, které pomohou v prevenci i v péči,” uvedla vedoucí výzkumu Andrea Stašek.

Z předešlých výzkumů vyplývá, že ne-heterosexuální a transgender lidé se častěji setkávají s překážkami, které způsobují zdraví škodlivý stres. Dlouhodobá zátěž způsobená zažívanou stigmatizací i každodenním životem pak může ústit v široké spektrum potíží – od depresí po obezitu. Mezi sexuální a genderové menšiny patří zhruba 10 % populace, zátěž je tedy znatelná napříč celou společností.

Český a slovenský výzkum, a tedy i možnosti situaci zlepšit, je dosud omezen nedostatkem národních dat. Odborná veřejnost má k dispozici pouze útržkovité informace, vědci z Masarykovy univerzity proto projektem Queer zdraví chtějí přispět k lepšímu povědomí LGBTQ+ lidech. 

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →