Koukáš na Instagram a v nabídce ti vyjíždí samé fotky z Prague Pridu, nebo z queer setkání v Praze… Odložíš mobil a snažíš se vymyslet, jak se na nějaký queer piknik taky dostat. Jenže Praha je moc daleko. Co když ti řeknu, že nemusíš nutně až do Prahy? Co třeba Brno nebo Olomouc? Nebo je ti blíže Most? Queer lidé jsou totiž všude. V jakémkoliv kraji, městě, vesnici. Queer spolky a organizace se v poslední době rozrůstají i mimo naše hlavní město. A pokud hledáš bezpečné místo, kde můžeš být sám sebou, dovolím si představit ti pár spolků/organizací v České republice. Spíš než já ti je ale představí samotní členové či dokonce zakladatelé!

Pojď na Duhy! Zaregistruj se na největší LGBT+ sociální síti v Česku!
Více informácí →

Most Pride

Co se vám vybaví, když řeknu město Most? Pokud jsi si právě teď nepředstavil/a duhový queer průvod, je tvojí povinností číst dál. Protože i město Most je plné duhy. Dovolím si teď použít slova Káji, zakladatelky Most Pridu: ,,Queer lidi žijou všude, i tady v Mostě.“ Právě díky jejímu spolku se letos konal již druhý Mostecký pride! Měla jsem tu možnost se s Kájou spojit a dozvědět se o její práci více.

Kájo, kde vůbec vznikl nápad na založení prvního Mosteckého pridu?

Nápad na uskutečnění pridu v Mostě vznikl na Slavičínském pridu v roce 2021, první Mostecký pride se konal hned rok poté.

Pořádáte i jiné akce pro queer lidi?

Setkáváme se při různých akcích. Měli jsme vánoční i valentýnské posezení. Naše organizace také dochází do škol v regionu, kde probíráme lgbt tematiku a problémy lgbt komunity.

Jak na vašich akcích udržujete bezpečnost?

Samozřejmě vnímáme, že LGBT lidé jsou ohrožená skupina, proto úzce komunikujeme s policií a dodáváme informace o programu akcí. S policií máme velmi dobré zkušenosti, minulý rok při konání pridu na každém rohu byla hlídka, monitorovala i autobusové a vlakové spoje do města. Najímáme si také své security, kteří jsou přítomni po celou dobu akce.

Co vás motivuje?

Myslím si, že pro každého z našeho týmu je motivace dost individuální, ale pro mě osobně jsou motivací naše výsledky a zpětné reakce, když se lidé ozvou, že si naše akce užívají. Dostáváme také dotazy jak je možné založit pride i v jiných městech. Obecně tedy lze říct, že nás motivují naše dosavadní výsledky.

Co je cílem vašeho spolku?

Vytvářet bezpečné místo pro lgbt lidi zejména na severu Čech. Skoro všichni v našem týmu víme, jaké je to být queer a mladý, nemít infrastrukturu na kvalitní vyžití. Proto chceme poskytovat prostor, kde se lidi budou cítit dobře ve vlastní kůži, kde se nebudou bát být sami sebou. Také ukázat široké veřejnosti, že queer lidé žijou všude, i tady v Mostě, a že na tom není nic špatného. Jsou to lidé, kteří vedle vás žijí a je potřeba je přijmout, respektovat a tolerovat.

Je možné vás nějak podpořit?

Na platformě Darujme.cz nás lidé mohou podporovat pravidelně libovolnou částkou, ale nejlepší podpora pro nás je, když se k nám někdo přidá jako dobrovolník.

Jak byste jedním slovem popsali váš pride?

Odvaha.

Chcete našim čtenářům něco sdělit?

V každém městě, v každé vesnici je malinkatý queer zárodek, který jen čeká, až bude moc vyklíčit. V některých koutech republiky jsou podmínky lepší a semínkům se tam daří. V jiných regionech ta semínka musí doslova bojovat za to, aby mohla růst, aby vůbec mohla existovat. Ačkoliv se ti může zdát, že je nemožné být sám*sama sebou, věř, že s každým dnem to bude jen lepší a lepší. Pečuj o sebe, vybírej si do svého okolí lidi, kteří jsou k tobě vstřícní a kteří tě mají rádi takovou či takového, jaký*á doopravdy jsi. Teď se budoucnost může zdát nejistá, ale věř, že až se za pár let ohlédneš, tak budeš hrdý*á na to, co jsi dokázal*a. Stůj si za svým a buď autentický*á, ostatní se dostaví samo!

Nezapomeň sledovat Most pride na sociálních sítích a webových stránkách, pro více informací o plánovaných akcích. Aby ti už žádné queer setkání či další chystaný pride neutekl!

Ollove

Queer spolek nechybí ani v Olomouci a to právě díky Ollove! Spolku, který ve městě pořádá například queer párty nebo filmový festival Mezipatra! Míša členka Ollove ti poví víc!

Míšo kde vůbec vznikl nápad na založení vašeho vlastního spolku?

Spolek oficiálně vznikl v srpnu roku 2012, ovšem prvotní nápad pořádat LGBT+ akce v Olomouci a následovat ve šlépějích Ucha (již zaniklého queer spolku v Olomouci) je starší. Některé*ří zakládající členky*ové se již několik let před založením podílely*i na organizaci filmového festivalu Ozvěny Mezipater.

Jaké akce váš spolek pořádá?

V letním období pravidelně pořádáme podpůrné queer pikniky, na podzim poté queer filmový festival Ozvěny Mezipater ve spolupráci s festivalem Mezipatra. Cílovou skupinou našeho spolku jsou především studenti*ky Univerzity Palackého, ovšem snažíme se rozšířit si obzory a zaměřit se i na stálé obyvatele Olomouce a okolí.

Jak na vašich akcích udržujete bezpečnost?

Naše akce jsou (prozatím) komorní, setkáváme se v počtu maximálně 30 lidí na akci, tudíž nevznikla potřeba řešit bezpečí intenzivnějším způsobem než osobní domluvou. Akcí se vždy účastní organizátoři*rky, kteří*ré se starají o komfort účastníků – pokud je problém, vyřešíme to jako skupina.

Co vás motivuje?

Za mě určitě ten pocit, že naše akce zlepší den alespoň jednomu člověku. Nejlepší je, když za námi někdo dojde a poděkuje nám za prostor, kde mohl být sám sebou (Míša)

Mě motivuje vědomí, že pomáhám těm, kteří by jinak zažívali stejné peklo jako jsem zažil já (člen týmu)

Pro mě je to pocit bezpečí, safe space, sounáležitost a že někam patřím. Možnost být s queer lidmi (člen týmu)

Co je cílem vašeho spolku?

Podpora lokální queer komunity, edukace veřejnosti o queer tématech (i nad jejich rámec) a budování společnosti, kde sexuální orientace či gender nebudou důvodem pro diskriminaci.

Je možné vás nějak podpořit?

Jakožto nezisková organizace si ceníme každého dobrovolného finančního či materiálního daru. Máme veřejný bankovní účet (2200302256/2010), nebráníme se ani dobrovolnému vstupnému přímo na našich akcích. Další možnost podpory je také členství v naší organizaci!

Jak byste jedním slovem popsali svůj spolek?

Výzva.

Chcete našim čtenářům něco sdělit?

Pokud vidíte něco co je v nepořádku, nebojte se promluvit. Nečinnost marginalizovaným skupinám nikdy nepomůže, naopak ublíží.

Na co ještě čekáš? Je na čase začít Ollove sledovat na sociálních sítích a webových stránkách. Na dalším queer festivalu nesmíš přece chybět!

Plusko+

Jsi z Brna? Hledáš bezpečné místo nejen pro queer lidi? Spolek Plusko+ je právě pro tebe! Spojila jsem s Nikolou členkou spolku aby nám řekla víc!

Nikol, kdy vznikl nápad na založení vašeho vlastního spolku?

Spolek byl oficiálně založen 11. 7. 2022, náš kolektiv se nejprve rozvíjel v Brně, až poté jsme se přesunuli i do Prahy kvůli tomu, že někteří z týmu v Praze studují.

Jaké akce váš spolek pořádá?

Převážně pořádáme queer kroužky, které se konají každé úterý od 18:00 v Brně a od 18:30 v Praze. Vítáni jsou všichni! O místu setkání vždy informujeme na našem Instagramu. Pořádáme také podpůrné skupiny, které vám nabídnou bezpečný prostor, sdílení zkušeností a vzájemnou podporu, organizujeme také zvlášť i podpůrné skupiny pro straší queer komunitu. Jsme i na Discordu, kde se mohou LGBT+ lidi spojovat online.

Jak na vašich akcích udržujete bezpečnost?

Naše podpůrné skupiny jsou vždy veřejně anonymní, sezení vede facilitátor který udržuje psychickou pohodu, skupina má také určená pravidla diskuze. Na akcích poté máme pravidla bezpečného prostoru, které jsou vypsané na našem instagramovém učtu. Při spoluorganizaci větších akcí, jako jsou například pochody, je ale bezpečnost úplně jiný levl.

Co vás motivuje?

Odezva od lidí kteří se našich akcí účastní, když vidíme, že se na naše akce těší, cítí se bezpečně a mohou se vyjádřit, být sami sebou. Také pochody či protesty které děláme, když se sejde tolik lidí a snaží se o změnu. Bezpečný prostor pro queer lidi se dá tak lehce udělat, jen se to udělat musí, je to potřeba.

Co je cílem spolku?

Naším cílem je vytvářet bezpečné prostory v České republice jak pro mladší tak pro starší lidi queer lidi, kde se mohou bavit a poznávat, jelikož je tady toho málo. Také zpřístupnit edukaci o queer tématice pro všechny, hodně věcí je totiž napsáno zatím jen v anglickém jazyce. Většina našich akcí jsou poté zadarmo nebo jen s doporučeným vstupem, chceme být totiž přístupni pro všechny.

Je možné vás nějak podpořit?Dobrovolnickou činností, na některých akcích máme kasičky ale největší podpora je účast na akcích, když vidíme že vás akce baví a dělájí vám radost! Plánujeme také transparentní účet. O všem informujeme právě na našem instagramovém účtě.

Jak byste jedním slovem popsali váš pride?

(Kvír) štěstí.

Chcete našim čtenářům něco sdělit?Nebojte se účastnit queer akcí a vytvářet své kvír kolektivy a prostory! Nebojte se být sami sebou!

S Niki jsme se také bavili o knížce ,,Za hranice genderové nebinarity“, kterou jejich spolek přeložil a nakladatelství Yoli poté vydalo. Kniha je od Alok Vaid-Menona, který je známý skrze svou poezii a podporu lgbt komunity, v knize ukazuje, že gender je kreativní forma vyjádření a jediné co nás limituje je naše představivost. Takže právě díky spolku Plusko+ můžeš mít i ty na poličce tuhle nádhernou malou knihu s velkými myšlenkami!

Než poběžíš objednat knížku, nezapomeň ještě sledovat Plusko+ na sociálních sítích a webových stránkách pro nejnovější informace!

Počkej! Ještě mi neutíkej! Ráda bych poděkovala všem spolkům a organizacím, kteří do článku přispěli, a taky chci poděkovat tobě! Díky za přečtení, snad ti článek pomůže. A pokud si zde pořád nenašel/a město které je k tobě nejblíže, utři si slzu, čeká nás ještě druhá část článku!

Krásný duhový den!

Podporte magazín nákupom v Dúhovom obchode

Přidej se do našeho týmu!
Baví tě psát a chceš mít svůj článek u nás na magazínu? Ozvi se nám!
Napiš na info@duhy.cz →